Edward Ananian-Cooper
Conductor

Edward Ananian-Cooper on australialainen orkesterinjohtaja, joka työskentelee tällä hetkellä Ranskassa Limoges'in oopperan kuoromestarina sekä Tanskan radion sinfonian kuorossa vakituisena vierailevana kuoromestarina.

Ananian-Cooper on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin, Atso Almilan ja Matti Hyökin ohjauksessa sekä Zürichin taidekorkeakoulussa opettajanaan Johannes Schlaefli. Viime vuosina Ananian-Cooper on työskennellyt Suomessa Turun Filharmonian, Oulu Sinfonian, FiBO Storian, Wegelius-kamariorkesterin ja NYKY Ensemblen kanssa ja Ranskassa Limoges'in oopperan orkesterin kanssa.

Hän on johtanut useita oopperaesityksiä Suomessa ja ulkomailla, kuten Mozartin Taikahuilun, Mascagnin Cavalleria Rusticanan, Purcellin oopperan Dido ja Aeneas sekä Monteverdin oopperat Orfeus, Odysseuksen kotiinpaluu sekä Poppean kruunaus. Ananian-Cooperilla on myös paljon kokemusta oratoriomusiikin johtamisesta, hän on esittänyt Händelin oratorioista Theodoran ja Messiaan, Haydnin kirkkomusiikkiteoksista Luomisen, Nelson-messun ja Pauken-messun, Beethovenin C-duuri-messun ja Théodore Dubois'n Jeesuksen seitsemän viimeistä sanaa ristillä. Ananian-Cooper on myös kysytty uuden musiikin esittäjä: hän on kantaesittänyt Kalevi Ahon oopperan Frida y Diego (2014), Paolo Rosaton oopperan Lars Cleen (2015) sekä johtanut Peter Maxwell-Daviesin monodraaman "Eight songs for a Mad King".

Kesällä 2017 Ananian-Cooper voitti 2. palkinnon Pohjois-Euroopan kuoronjohtajakilpailussa Tanskassa, jonka jälkeen hän on vieraillut säännöllisesti Tanskan Radiossa kuoromestarina ja työskennellyt sekä Tanskan Radion vokaaliyhtyeen että sinfoniakuoron kanssa. Ananian-Cooper aloitti Limoges'in oopperan kuoromestarina marraskuussa 2018 ja on työskennellyt Ranskassa myös mm. kamarikuoro Accentuksen kanssa.

Kuoronjohtajana Edward on työskennellyt Suomessa, Tanskassa, Australiassa, Itävallassa, Saksassa ja Ranskassa. Suomessa hän on toiminut Kamarikuoro Jubilaten ja Akateemisen Laulun taiteellisena johtajana ja Berliinissä Consortium Musicum -kuoron johtajana.

Yhteydenotot: .